Händelin Messias-oratorio Pariisi

12.04.2019

Huhtikuussa viikkoa ennen pääsiäistä Medicanto pyörähti Pariisissa esittämään Händelin Messias-oratoriota paikallisten kuorojen kanssa Pariisin ruotsalaisessa kirkossa. Reissun valmistelu käynnistyi viime syksynä, mutta varsinainen harjoittelu aloitettiin tämän vuoden tammikuussa. 

Stemmat otettiin heti tehoharjoitteluun kahden Sibelius-akatemiassa opiskelevan harjoittajan voimin; altot ja sopraanot pääsivät norjalaisen kuoronjohtaja Anette Deanin hoteisiin ja espanjalainen Jesús Ortega Martínez otti vastuulleen miesäänet.  

Aika vauhdikkaasti saimmekin lopulta teoksen esityskuntoon. Pariisin lähdimme ilman omaa johtajaa. Ensitapaaminen kirkon kanttorin, kuoron- ja orkesterinjohtaja Björn Åkerhagen kanssa oli päivää ennen konserttia, ja se taisi jännittää kaikkia aika tavalla.

Harjoitukset sujuivat hyvin, kiitos ahkeran treenaamisen. Kuulemma osasimme laulaa, oli Björn todennut jälkeen päin. Konserttipäivän kenraaliharjoituksissa pääsimme ensi kertaa laulamaan teoksen myös pienen barokkiorkesterin säestyksellä, sekä toki nyt myös´paikallisten kuorojen, Kyrkokören ja Cantamuskören, laulajien vahvistamana.

Konsertissa etenimme taidokkaasti Björnin ohjauksessa kappaleesta toiseen, välillä huilaten ja nauttien solistien upeista äänistä. Ihan kaikki nuotit eivät aina välttämättä olleet ihan täysin kohdallaan tai ajallaan, mutta hienointa oli laulaa yhdessä täydelle kirkkosalille. 

Seisovien aplodien ja runsaiden kukitusten jälkeen esitimme kaikille tutun Hallelujan vielä encorena, eikä taputuksille ollut tulla loppua. Koko kokemus oli todella sen 22 minuutin pituisten kuoro-osuuksien esittämisen väärti!